Vancouver 2

Posted by on 12 October, 2016 in Blog | Comments Off on Vancouver 2

Stanleypark is een bijzondere plek in de stad Vancouver. Het is een schiereiland, een stuk land aan de zuidkant dat aan het grotere schiereiland van het centrum vast zit en met een hangbrug, de Lions Gate Bridge,met het noorden van de stad verbonden is. Een rotsige massa, bijna helemaal bedekt met bomen en omringd door een kustrand met rotsen en hier en daar zand. Het is ingericht als een groot vrije tijdspark waar een highway door heen loopy. Een rozentuin, een superaquarium, fietspaden, wandelpaden, strandjes, kunstwerken, speeltuinen, tennis, bowling op gras, er is voor elk wat wils.

Wij gaan lopend rond het eiland en maken een tocht van 13 kilometer met mooie vergezichten, met pure natuur, met ontzettend veel actieve mensen, oud, jong, kind, rolstoelers, mountainbikers, je kunt het zo gek niet bedenken. Soms met uitzicht op een soort Manhattan, soms harde havenindustrie, de pre-Alpen en ook de open zee. Een fascinerende veelzijdigheid, die staat voor Canada als natie.

Na onze dagwandeling op Stanley genieten we nog een poosje van zon en strand, We sluiten af met top seafood en een zonsondergang tussen heel veel mensen, in zee, aan de barbecue in het park, fietsend, met de hond, rondhollend, hip, oud, strak, fat, met kids, lonely, verliefd, peinzend, lezend, aan het ijs, de pancake.

Vancouver bruist, heeft een variëteit aan mensen, eten, woonwijken, sferen. Een beetje Rotterdam, maar dan zachter, meer menselijke maat. Dat komt ook door de overvloed aan ruimte buiten het directe centrum. Dat centrum heeft een klein historisch deel dat uit twee delen bestaat Gastown en Chinatown, waar een paar brede straten doorheen gaan. Een daarvan (East Hastings) toont de rauwe kant van het grotestadsleven. Een concentratie van ellende, psychiatrie, verslaving, armoede, falende ouderenzorg over een afstand van 0,5 km inclusief een soort openluchtopvang achter hekken. Geen foto’s, dat vind ik ongepast, maar het moet wel genoemd worden.

Onderdeel van Vancouver metropool is Richmond. Almere? Zuidoost? Maar wel met de Olympic Oval. Een sportcentrum met geschiedenis, waar Sven Kramer de titel op de 5000 m. won. Een mooi complex, indrukwekkende kunst en heel mooi ingepast in de omgeving.

Het zijn onze laatste schreden in Canada. Terug naar de VS.