Seattle

Posted by on 14 October, 2016 in Blog | Comments Off on Seattle

We maken een stadswandeling van 12 km. Seattle is een hippe stad met veel lopers, veel koffietentjes, bierbrouwers, eethuizen alom en onwaarschijnlijk veel bouwprojecten. De skyline van binnen- en van buitenaf is mooi gevarieerd. De stad wordt voor een belangrijk deel bepaald door de waterrijke omgeving. Bruggen, oevers, havens. De eerste stadswandeling leidt uiteindelijk naar een groot stationscomplex waar we Hannah en Bart ophalen. Grappige ervaring bij de bushalte. Op 11 uur vliegen van huis. Een immens complex met ook een plek voor Bolt, een luxere variant op Greyhound. Bussen blijven in dit gigantische land een goedkope manier om je te verplaatsen, ook over grote afstand. Sowieso is de reislust van de Amerikanen behoorlijk. Ik tel inmiddels autoborden uit 29 verschillende staten. Beetje jongetjes hobby, erg leuk. Ook Florida (diagonaal toch gauw 5250 km) en Massachusetts (rechtover ook nog 5025 km) zitten erbij. Overigens in Canada zagen we dat ook, gezinnen uit Quebec in Tofino op Vancouver Island. Hetzelfde verhaal, een dikke 5000 km over de weg.

Vanuit de Tamarastraat in Culemborg kom je dan voorbij Omsk in Rusland.

Chinatown is ook in Seattle een beeldbepalende factor, een oude wijk, scheelt weinig tot niks met de blanke settlers uit de 19e eeuw. Veel authentieke eetlokalen en ga vooral daar waar ook veel Chinese mensen zitten te eten. Laat je niet intimideren door primaire geuren, want als er varkensdarmen als specialty op het menu staat, ruikt het vast en zeker anders dan spruitjes. Wij eten voor een luttel bedrag erg lekker (overigens geen darmen).

De tweede dag maken we weer zo’n stadswandeling, nu met zijn vieren met onder meer een extra deel door Fremont: coffee. Langs de Spacetower, de haven met in de lucht straaljagers in formatie die een marinedag extra luidruchtig kracht bij zetten. Er ligt een groot marineschip om te bezoeken met een wachtrij van al snel drie uur. Doen we niet, waren we ook niet van plan omdat we een ander doel hebben (behalve dat zo’n lopende verkenning van een stad al een doel op zich is!).We gaan ondergronds. Ook een vette rij, maar je kunt reserveren zodat de tussentijd vrolijker dan in de rij kan worden doorgebracht.

Pioneer Square met Underground en een monument met Chief Seattle met een citaat om in te lijsten.

Underground is een ondergrondse verkenning van een stukje van het oude centrum, Pioneer Square en omgeving. Een bijzondere manier om iets van de geschiedenis te horen en te zien. Een grote brand in 1889 vernietigt het complete centrum tussen het hoger gelegen deel en het waterfront. Allemaal hout. Er zijn geen doden gevallen en binnen enkele maanden zijn nieuwe plannen gemaakt. Die gaan niet snel genoeg en dus beginnen winkeliers, hoteliers etc. gewoon weer te bouwen, nu in stenen. Alleen ontstaan onhandige hoogteverschillen tussen straat en ingangen van gebouwen en al snel besluit het lokale bestuur om een verdieping hoger te bestraten. Onder het nieuwe straatdek blijven oude paden lopen. Investeerders worden extra gestimuleerd wanneer een paar jaar na de brand een nieuwe goldrush losbarst. Bijzondere investeerder is een bordeeldame, die ook investeert in onderwijs aan vrouwen!

Spannende tocht onder de grond, zeer aan te raden. Een slimme man bedenkt in 1965 dat het de moeite waard is als inwoners iets van hun stad snappen en dit groeit uit tot een eersteklas attractie!

Nog een keer Seattle. De derde dag langs de andere kant van Lake Washington. Gasworks, een soort industrieel monument, wordt gebruikt om te herontwikkelen, een park met uitzicht op de skyline vanuit het oosten. Een rommelig vervolg, zoals de rafels van een stad kunnen zijn. Vind ik geweldig omdat een echte stad nooit perfect is, nooit glad, nooit af is. Vervolgens Washington State University, een campus van grote schoonheid, rust en dynamiek naast elkaar en middenin de stad. Het vervolg is weer een stadswijk met oneindige variëteit. Bruidsparen en zwervers wisselen elkaar af. Seattle is a real city. Terug naar Fremont. Je kunt niet weg voor dat je onder een hoge brug de Troll hebt ontmoet en een echte Seattle bier hebt gedronken.