Nieuwe ervaringen in Mali

Posted by on 1 March, 2016 in Blog | Comments Off on Nieuwe ervaringen in Mali

Niet echt anders dan voorheen, wel altijd weer goed om de werkelijkheid van andere culturen als treffend te ervaren. Dit keer de eerste dagen samen met collega’s. Drie coaches in één team, ieder met een eigen focus, samen sterk door aanvullende kwaliteiten. Dat maakt deze collega’s ook sterker.

Anders dan in december lijkt de stad meer ontspannen, hoewel militairen en politie duidelijker zichtbaar zijn, maar ook minder nadrukkelijk, minder ’macho.’ Een routinecontrole is minder ‘vertoon van macht’, maar efficiënter en professioneler.
Het werk blijft inspireren. Dit is te merken in een training, bij collega’s thuis, bij een conferentie over de volgende stap in het decentralisatieproces, in de opzet en begeleiding van een workshop over het borgen van de resultaten van de kwetsbare akkoorden van Algiers.

Het is ook goed om te ervaren dat kleine dingen er toe doen. Een tentoonstelling van Zweedse en Malinese kunstenaars over klimaatverandering, is een heel dubbele ervaring omdat het bindt en scheidt. De gezamenlijke zorg is helder, dat is mooi. De onthutsende vragen over een Ark van Noach waarin auto’s naar binnen rijden terwijl voor dieren geen plaats is, staan voor het culturele gat. Erg mooi is de teloorgang van diepgevroren ijsblokken in glazen kooien, over treffend gesproken…

Mooi zijn altijd de markten met kleuren en onvoorstelbare menigten mensen, overdag en ‘s avonds, de sfeer in de nacht. Mali blijft een land om van te houden. Once and forever…