Back in the USA

Posted by on 13 October, 2016 in Blog | Comments Off on Back in the USA

Na veertien dagen Canada zijn we weer terug in Amerika. Het was een geweldige ervaring, Canada smaakt naar meer. Ooit, 40 jaar geleden was ik er ook, zeven weken: Ottawa, Toronto, Londen, Sarnia, Lake Ontario. Toen de Olympische Spelen in Los Angeles met de vier sprinters die bij de medaille-uitreiking de Black Power groet brachten, vuist omhoog, hoofd naar beneden. Live gezien. Nu 40 jaar later black lives matters, maar ook een zwarte president. Strijd heeft dus zin (Yes we can), maar waakzaamheid blijft geboden.

De eerste plek in Amerika is Bellingham, in het noordwesten van de staat Washington aan de voet van Mount Baker, een berg van ruim 3000 meter hoog, onderdeel van de Cascades. De berg is een vulkaan die nog werkt. De laatste uitbarsting is 9000 jaar terug maar 1975 is nog wel rook en beweging gezien. Ernaast ligt Shuksan, veel ouder dan Baker, een kleine 3000 meter hoog. Baker heette voor het Indiaanse volk ’White mountain’ of ’White watcher’. Ook hier in Bellingham veel verhalen over natives. Het is een kleine havenstad tussen Vancouver en Seattle. In vroegere dagen ook belangrijk vanwege de aanwezigheid van kool- en kopermijnen.

Een mooie wandeling langs de grillige kust gemaakt. Voor een deel over de restanten van een oude spoorbaan, voor een deel over een soort brug gelegen in zee. Ook hier is de zalm belangrijk, nog steeds en al lang, getuige de oude verhalen van een Indiaanse over vangsttechniek, conserveren etc.

Topervaring is de tweede dag, wanneer we Mount Baker opgaan. Een autorit van twee uur die eindigt op een verzamelpunt van hikes en trails ongeveer halverwege de top.

We lopen niet de moeilijkste trail (van ca. 2.5 uur)) maar wel een heel mooie met magnifieke beelden, dichtbij en verder weg. We komen terug want we willen die trail van 5 uur eens lopen.

Na de verstilde schoonheid van het hooggebergte terug naar de laagvlakte, naar Lijnden. Een dorp met 6000 – 7000 inwoners aan de grens tussen Canada en de USA. Vlakker kan niet hier in het noordwesten en dat heeft Nederlandse settlers aangetrokken. Grote boerenbedrijven, rood- en zwartbont vee, als historisch centrum een soort Marken in het klein, een molen, zes protestantse kerken op 0,5 km in het vierkant naast nog minstens drie andere en natuurlijk een Dutch bakery, een restaurant met gehaktballen en ’dorpsnieuws’.

De volgende etappe gaat naar Seattle. Big city of technology, thuishaven van Bill Gates. Een spannende stad Met een ingewikkelde structuur door het vele water, waarmee met veel creativiteit is omgesprongen. De naamgever van de stad is chief Seattle, een slimme leider van de natives uit het gebied, die al begin 18e eeuw een deal sloot met George Vancouver. We lopen vanuit het noorden, via Fremont, een hippe wijk in opkomst, over een indrukwekkende oude brug naar het centrum, langs een jachthaven met prachtige schepen en veel bedrijvigheid. Lake Washington is door een kanaal verbonden met het open water naar de zee. Er is veel hoogbouw, booming. Ben je nooit in een dag mee klaar. Later verder.